Pizza Oktoberfeest
OverzichtPizza Oktoberfeest
Voor de gekarameliseerde uien:
- 1 grote ui (ongeveer 400 g)
- 2 tl olijfolie
- 1 tl ongezouten boter
- snufje zout
Voor de braadworst:
- 1 el ongezouten boter
- 2 braadworst of Duitse Grillworst (ongeveer 1/2 pond)
- 1 kopje water of Duits bier (ik heb liever een pils)
Mosterd roomsaus:
- 1 el met knoflook doordrenkte olijfolie (of 1 el olijfolie + 1 teentje gehakte knoflook)
- 1 el ongezouten boter
- 1 el bloem voor alle doeleinden
- 4 oz (1/2 kop) volle melk
- 60 g (1/4 kop) mosterd
- snufje gemalen nootmuskaat
Voor de rest van de pizza:
- pizzadeeg of voorgebakken pizzabodems pizzaoven-online.nl
- 6 oz Goudse kaas, versnipperd
- 100 g appel, in plakjes (ongeveer 1/2 grote appel (Honeycrisp of Granny smith)
- 70 g (ongeveer 6 eetlepels) zuurkool, ontdaan van overtollig vocht
Bereiding
Voor de gekarameliseerde uien:
Het duurt nogal lang om deze te maken (gemiddeld 30-60 minuten), dus ik heb ze optioneel gehouden voor het recept. Ik raad je ten zeerste aan om ze te maken terwijl je pizzadeeg aan het rijzen is of je kunt ze van tevoren maken en het recept verdubbelen of verdrievoudigen om de hele week te gebruiken.
Snijd de uiteinden van de ui en verwijder de droge buitenste huidlagen. Snijd de ui doormidden, van begin tot eind, en snijd dan in dunne halve maantjes.
In een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie en boter toe. Zodra de olie glinstert en de boter is gesmolten, voeg je de gesneden ui toe aan de pan.
Bak 8-10 minuten, vaak roerend, tot de uien doorschijnend beginnen te worden en licht bruin worden. Kruid met zout.
Zet het vuur laag tot medium-laag en blijf koken, roer elke 5-10 minuten. Als u op enig moment merkt dat uw uien aan de randen te bruin worden of aan de pan beginnen te plakken, kunt u het vuur lager zetten en een klein scheutje water of bouillon in de pan doen. De uien moeten rond de 20-30 minuten licht gekarameliseerd zijn en tussen 40 en 60 minuten diep goudbruin zijn. U wilt de pan in de laatste kookfasen beter in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de uien niet verbranden.
Voor de braadworst:
Voeg in een koekenpan op middelhoog vuur de boter toe. Zodra de pan heet is en de boter volledig is gesmolten, voeg je de braadworst toe.
Bak 3-4 minuten aan beide kanten goudbruin.
Giet voorzichtig (langzaam) water of bier erbij en dek af met een deksel. Laat de vloeistof aan de kook komen en zet dan het vuur lager om het 3-5 minuten te laten sudderen.
Snijd de braadworst schuin in schijfjes en houd apart.
Voor de mosterdroomsaus:
Smelt in een kleine steelpan op middelhoog vuur de met knoflook doordrenkte olijfolie (of olijfolie + gehakte knoflook) met de boter. Als de boter volledig is gesmolten, voeg je de bloem toe en roer je het geheel door elkaar.
Zodra het mengsel begint te sudderen en schuimig is geworden, voeg je de melk langzaam toe, al kloppend om te combineren. Het mengsel ziet er eerst grof uit, maar wordt gladder terwijl je klopt.
Zodra de melk is gecombineerd, voeg je de mosterd toe en blijf je kloppen tot het volledig is gemengd.
Breng op smaak met een snufje nootmuskaat. De saus moet op dit punt aanzienlijk zijn ingedikt en redelijk glad zijn. Als je saus te dik is, voeg dan extra melk toe met 1 eetlepel per keer, al kloppend om te combineren. Haal van het vuur en leg opzij tot je klaar bent om de pizza te beleggen.
Beleggen PIZZA
Verdeel met een lepel de achtergehouden mosterdroomsaus over de bovenkant van het pizzadeeg.
Bestrooi de pizza met de geraspte Goudse kaas en strooi deze gelijkmatig over de bovenkant.
Bedek vervolgens met de appelschijfjes, gereserveerde voorgekookte en gesneden braadworst en zuurkool.
Garneer met de gekarameliseerde uien
Schenk een lekker biertje en geniet